Oni koji spoznaju štetnost namjere svoje, i zakaleme namjeru namjerom boljom, nit' će im se upisat nit' podvuć.

Zaista, čovjek od čovjeka, ne razlikuje se ni po čemu drugom, osim u namjeri svojoj. Izvršenoj ili naumljenoj.

  Za izvršenu namjeru potrebna je vjera da ono što činiš jeste ispravno. Tebi. Čistoća namjere ne dovodi se u pitanje. Izvršitelju će ona uvijek biti poput pitke rijeke, i u tom trenutku nešto najbolje što je svijetu mogao podariti. Izvršena namjera postaje nepovratno djelo, upisano u jednu od Dvije knjige. Ono upisano podvlači se ili briše na kraju dana. Ako je Svijet oštećen, oštećen je i izvršitelj. Podvlači se na kraju dana. Spozna li štetnost namjere svoje i na istu zažmiri, ostajući u zabludi ispravnosti, teži je za namjeru Lijevo. Oni koji spoznaju štetnost namjere svoje, i zakaleme namjeru namjerom boljom, nit’ će im se upisat nit’ podvuć. Teži je za namjeru Desno.

Vidio sam namjeru svoju na putu za bezdan, u čijoj ću izgubljenosti i širini da lutam u narednih par poglavlja života. Vidio sam njenu štetnost prema meni, i odlučih zanijekati. Uvidio sam da pri spoznaji same srži namjere u vladavini Ponosa, u mom slučaju, Razum nije ništa drugo do sluga zarobljenik. On služi i pokorava se izvršiteljevoj volji Ponosa. U ovom slučaju Razum gubi sopstvenu svijest. Nekad me pišu Lijevo, nekad me pišu Desno.

         Za naumljenu namjeru potreban je strah u srcu i pod kožom u kostima, jer prvo se mora roditi kukavičluk. Sve naumljene namjere su naumljene, jer naumljivač nije izvršitelj. Onaj ko je planirao da izvši i izvršit će, i njemu je na umu samo krajnji cilj namjere, a ne namjera sama. Naumljeno nije izvršeno, iako rezultat je često gori. Izvršitelj će izvršiti, naumljivač će razmišljati i ostati u svojim razmišljanjima i ne izvršiti naumljeno. Izvršena namjera je planirana, nije naumljena. Onaj kome je na umu da izvrši i izvršit će, za njega postoje samo odgode o izvršavanju, ne očituje odustajanje. Pred njim svaki put ima zaobilaznicu i prečicu, a svaka prepreka rješenje. Naumljena namjera poznaje samo opravdanja i na kraju odustajanje. Žal za naumljenim, gdje Svijet postaje prvi i jedini optuženi.

Izvršitelj ne vidi sebe, ni pred sobom, naumljivač dalje od sebe i ne gleda. Tek su rijetki spoznali Istinu i vidjeli da su Namjera i Djelo poput Noći i Dana. Jedno s drugim u korak ide.

Ti koji protcitas moj kam mozda si hodio do zviezda. I vratio se jer tami neima nista do ponovo ti sam. Clovek mojze vidjeti ono tsto nije vidio, tcuti ono tsto nije tcuo, okusti ono tsto nije otkusio, bit tami gdi nie bio, al uvijek i svagdi samo sebe moze najti ili ne najti.

SLIČNI ČLANCI

0 541

0 734

2 KOMENTARI

Ostavi odgovor